1. Untuk pastry
113g mentega
75g gula halus
1 biji telor+ 1 kuning telor
250g tepung gandum
(sukatan ni boleh dapat lebih kurang 25 biji pastry tart size yg sederhana
- pukul mentega dan gula sehingga gula hancur
- kemudian, masukkan telor dan pukul sehingga berkrim
- masukkan tepung sedikit semi sedikit dan gaul dgn menggunakan senduk sehingga menjadi doh.
- then, masukkan doh ke dlm peti sejuk lebih kurang dua jam
- bentukkan ke dalam acuan tart dan sedia utk dibakar
2. Krim kastard
tepung kastard+gula+susu segar/susu cair
masak guna api slow, kacau sehingga masak/likat
(yang ni xdak sukatan, su agak2 ja mengikut jumlah pastry)
3. Buah-buahan untuk topping
kiwi
anggur
strawberry/peach
nak buh durian seulas pun boleh..hahaha..lawak ja..
(nak nampak cantik better buah yg ada kaler merah2...baru nampak seri)
2 comments:
teringin nk buat.tp ntah bila lah.hehe
try la rara...bukan nak makan gt..tp memang seronok main masak2...
Post a Comment