Pages

Followers

Friday, July 6, 2012

RESIPI FRUIT TART


1. Untuk pastry

 
113g mentega
75g gula halus
1 biji telor+ 1 kuning telor
250g tepung gandum
(sukatan ni boleh dapat lebih kurang 25 biji pastry tart size yg sederhana

  1. pukul mentega dan gula sehingga gula hancur
  2. kemudian, masukkan telor dan pukul sehingga berkrim
  3. masukkan tepung sedikit semi sedikit dan gaul dgn menggunakan senduk sehingga menjadi doh.
  4. then, masukkan doh ke dlm peti sejuk lebih kurang dua jam
  5. bentukkan ke dalam acuan tart dan sedia utk dibakar
  6.  
2. Krim kastard
tepung kastard+gula+susu segar/susu cair
masak guna api slow, kacau sehingga masak/likat
(yang ni xdak sukatan, su agak2 ja mengikut jumlah pastry)

3. Buah-buahan untuk topping
kiwi
anggur
strawberry/peach
nak buh durian seulas pun boleh..hahaha..lawak ja..
(nak nampak cantik better buah yg ada kaler merah2...baru nampak seri)




selamat mencuba...

 

2 comments:

Cikpuan rara said...

teringin nk buat.tp ntah bila lah.hehe

suriani azwan said...

try la rara...bukan nak makan gt..tp memang seronok main masak2...