Pages

Followers

Wednesday, July 13, 2011

abang buat....abang tanggung

penggunaan ayat "abang buat abang tanggung" selalunya digunakan oleh kaum-kaum mat terap @ abang2 askar...yelah...dalam askar ni bukan boleh salah sikit....salah aje hukum...bagi me, kalo menghukum untuk mendisplinkan seseorang tak apalah.dan askar juga sinonim dengan kegiatan buli...selalunya budak yang baru masuk or dalam training yang akan dibuli....untuk pengetahuan semua...abah dan abang  me yang sulung merupakan pesara askar...kini adik lelaki me yang bongsu pulak menjadi askar...

tapi yang kesiannya....adik me dibuli sehingga sekarang...me tak tau lah betol ke tak...tapi itu yang dia cerita...everynight tido tak lena...sebab takot barang or duit kena curi...pernah satu malam tu...geng senior buat kawad mengejut dalam pukul pagi(kawad ni bukan arahan dari pihak atasan...sengaja dorang nak buli)...adik me dan 2 orang lagi rakannya tido mati(mampus) tak sedar langsung yang dorang kena berkawad...geng2 senior tu dapat tau yang 3 orang lagi tak masuk baris...dan mereka terus ke dorm dan terus membelasah adik me dan rakannya....kesannya...lebam dimuka dan badan... rasa macam kejam sangat...tak ada perikemanusiaan ke...

kalo bab hilang barang ni tak payah cakap lah...dalam setahun tak tau lah berapa kali hilang kad bank...macam2 hilang, kasut, baju uniform n banyak lagi....setakat kena buli cuci baju dan kilatkan kasut me rasa ok lagilah..

yang me geram sangat.....sampai ke hari ini diorang still buli...sekarang ni diorang buli dari segi duit pulak...memang gaji adik me tak cukup sebab kena bela 'abang2' kat sana....senior suruh beli rokok rm10...tapi bagi rm5...so baki setengah lagi tu adik me yang kena keluarkan...sampai tahap bagi makan diorang hari2 lah...adik me terpaksa berhutang dengan kedai makan sebab kalo tak beli, sure2 kena belasah...kalo nak melawan boleh...tapi wajib kena guard room la lepas tu...

yang menjadi mangsa sekarang adalah mak dan abah me....adik me akan sms or cal mintak duit....mak dengan abah pun dah pening kepala...actually adik me ni 'berkhidmat untuk negara' dah hampir 2 tahun... bila tukar kem je, mereka akan dianggap sebagai junior 'mangsa baru'.....

kadang2 me rasa geram macam nak pergi jumpa dan tembak dorang (si pembuli) dengan senapang gajah... biar mati berkecai....memang geram betol dah...aish...rasa macam nak call or report kat tv3 or apa2 ajelah dan sebarkan semua nih....

bagi me, kalo nak buli tu biar patut padan...jangan sampai menyusahkan orang lain...yang kena buli memang dah susah dah...yang bertambah susah adalah mak bapak yang kena buli lah....sebab anak mintak tolong...mak bapak pulak fikir kalo tak tolong kesian pulak kena belasah...tapi bila dah tolong macam kena bela berpuluh2 anak angkat kat dalam kem tu...haish...sabar ajelah...

2 comments:

cucu umie said...

wah ad juga mcm gitu yer..aishhhh kecian yer..

suriani azwan said...

ada...memang realiti...tapi abah n abang akak cerita dulu2 xteruk camni...tapi senario buli tu memang ada...