Pages

Followers

Wednesday, May 9, 2012

Sukatan Bahan-bahan Macaroni+cheese bakar

Oleh kerana ramai yang dok tanya pasal sukatan bahan2 untuk macaroni cheese...So sekarang cuba baca sukatan di bawah...kalo xberapa nak faham jugak, boleh tanya lagi...me ok aje...

Bahan-bahan

Macaroni 1 paket kecil
Susu segar (3/4 kotak. apa2 brand pun boleh)
Bawang putih 4 ulas+ bawang besar 2 ulas (yang dikisar)
Sedikit serbuk lada hitam
grated cheese (tak tau la nak sebut, cheese yang kena sagat2 tu)
cheese 5 keping (ala yang keping2 tu, yg selalu letakkan dalam burger)
daging cincang RAMLY 1 tiub yang saiz kecil price yang lebih kurang rm7.00

firstly, rebus macaroni sehingga 3/4 masak (jangan terlalu masak atau kembang)

pastu untuk buat sosnya sila baca di bawah

step 1 : Tumiskan bawang putih+besar yang dikisar sehingga kekuningan.


step 2 : Masukkan daging cincang serta sedikit serbuk ladam hitam. goreng sehingga masak.


step 3 : Masukkan susu, kepingan cheese dan sedikit garam ke dalam bahan tadi dan masak sehingga agak pekat.




step 4 : Masukkan macaroni yang telah direbus kedalam loyang, letakkan beberapa tomato kecil.



step 5 : Tuangkan sos yang telah siap tadi sehingga macaroni tenggelam.






step 6 : Taburkan grated cheese..lagi banyak, lagi sedap...hehehe...dan terus bakar ke dalam oven. Bakar dengan suhu 170'c selama lebih kurang 10-15 minit...(sehingga kuah menjadi pekat)


Selamat mencuba ye kawan-kawan.....

4 comments:

Momma AA said...

thanks yer bg resepi.. insyaAllah petang ni gi cari bahan.. x sabar nak main masak ni.. hikhik..

HAFIZAL said...

wah...belajar memasak ker....????

HAFIZAL said...

gambar yg dah siap tak ada ke..???

ke siap2 masak jerk terus ngap..sampai tak sempat amik gambar...heheheheeee

MAizAmAzLaN said...

sedapnyeeeeeeee!!!!