Pages

Followers

Tuesday, May 8, 2012

resepi macaroni+cheese bakar

oleh kerana semalam (isnin 7 may) ahli keluarga me bertukar mata menjadi biru, kami semua bersepakat nak masak western food je...so mula2 me dah suggest nak buat spaghetti...sebab memang dah lama sangat tak buat...tup..tup...adik me yg baru stay kat kl balik kg suggest nak buat baked cheese macaroni cheese...sebab sebelum adik ipar dia selalu masak2 sedap kat dorang...so dia nak try test la jadi ke tak...dengan on da spot adik me nad hubby dia keluar pergi cari bahan-bahan yang diperlukan...so...menu kami adalah spaghetti daging dan macaroni cheese bakar..phew..me masak spaghetti n adik me plak pulun buat macaroni bla bla..(panjang sungguh nama menu dia)

Baked Cheese Macaroni

Bahan-bahan

Macaroni
Susu segar (kotak. apa2 brand pun boleh)
Bawang putih+besar (yang dikisar)
Sedikit serbuk lada hitam
grated cheese (tak tau la nak sebut ala cheese yang kena sagat2 tu.)
cheese (ala yang keping2 tu, yg selalu letakkan dalam burger)
daging cincang


firstly, rebus macaroni sehingga 3/4 masak (jangan terlalu masak atau kembang)

pastu untuk buat sosnya sila baca di bawah

step 1 : Tumiskan bawang putih+besar yang dikisar sehingga kekuningan.


step 2 : Masukkan daging cincang serta sedikit serbuk ladam hitam. goreng sehingga masak.


step 3 : Masukkan susu, kepingan cheese dan sedikit garam ke dalam bahan tadi dan masak sehingga agak pekat.




step 4 : Masukkan macaroni yang telah direbus kedalam loyang, letakkan beberapa tomato kecil.



step 5 : Tuangkan sos yang telah siap tadi sehingga macaroni tenggelam.





step 6 : Taburkan grated cheese..lagi banyak, lagi sedap...hehehe...dan terus bakar ke dalam oven.


akan bersambung  ye nnt...

2 comments:

Cikpuan rara said...

aik cane nk buat neh.kena bersambung lak entry.hehehe

Momma AA said...

wow.. cam sedap jer bunyinyer.. macaroni cheese bakar.. nyum..nyum..

leh x bg sukatan utk bahan2nyer.. nti leh la momma try buat.. fav ni.. hehe..