Pages

Followers

Saturday, July 30, 2011

bila kakak jaga adik.....apa jadik?

2 3 ari lepas...
me dengan sakit kepalanya nak pegi mandi...
sebab baru balik dari tempat keje...
kepala ni asyik-asyik pusing 360 darjah...
tak tahu kenapa....
encik hubby selalu cakap" aik...ada sorang lagi pa"
oppppsss.....kalo da alhamdulillah...
rezeki tu..
tapi kalo boleh nak bagi shasha besar dulu....
eleh alasan konon padahal takot nak bersalin...
emak me pulak sibuk kat dapur...
entah apa yang dia sibuk tuh...
goreng cucur kot di petang hari...
 
me sempat pesan dekat qis...
"qistina tolong tengok adik, mummy nak mandi sat"
 
qis dengan confidentnya jawab..
"ok mummy"
 qis bajet dah besar konon dah boleh jaga adik...
 
 
 
me pulak mandi macam kat bilik jakuzi...
bajet bilik air taraf 5 bintang...
dalam dok mandi tu kejap2 dengar shasha macam nangis...
 
me pun jerit dari dalam bilik air yang bertaraf 5 bintang itu...
"qistina, awat adik nangis tu...qistina buat adik ka?"
 
qis dengan seriusnya bagitau..
"tak da apa aih...qistina tak buat apa-apa pun...."
 
2 3 kali jugak la me dok jerit-jerit tanya..
bukan boleh harap sangat...
satgi buat dia angkat adik macam dia angkat doll dia then lempaaq merata...
jenuh tergolek adik dia...
tiba-tiba me dengar shasha menangis lagi dan dengar jugak suara emak...
"kakak hg mai tengok lekaih qistina buat apa kat adik.."

me tengok-tengok.....
kepala shasha penuh dengan minyak JOHNSON...
rambut shasha yang pendek dan lurus halus tu dah jadi kerinting bunga ala-ala ombak manja...
bajet rambut huzz...
kalo letak gula halus dah macam donut BIG APPLE...
qistina...qistina...
dengan muka senyum-senyum gelakkan adik...
siap buat hidung kembang-kembang muka tak bersalah...

me tanya kat qis....
"awat kakak buat camtu dekat adik....tak kesian ka dkat adik?

qis jawab...
"qistina bukan pukul adik pun...qistina buh minyak rambut ja bagi comeyy..."

haiyak....
dah nama pun budak 4 tahun...
bukan dia reti dan paham semua nih....
me dan emak rasa macam nak gelak guling-guling tengok muka shasha yang macam nak tumbuk kakaknya...
sebab suka-suka hati main kepalanya...
haish...belengaih kepala shasha...

pesanan penaja: jangan sesekali tinggalkan anak anda pada pengasuh tak bertauliah...inilah padahnya...

7 comments:

AzatLazat said...

susah jugak ye nak jaga budak kecik.riso pulak nak kawen.hahaha

suriani azwan said...

hahahah..nak tanya...duit dah cukup ka nak kawen? ngenge.lari....

AzatLazat said...

tak cukup lagi ha.nak tolong support pon boleh.hahaha

TYNTHA LANA said...

aduhai su..serono dak ada anak ni?hahahaha,lg nk tnya,kompem la sonok ye dak?hahahaha

kat umah lana, ad dua beradik gak ni,mak jaga. sorg 5 thun,adiknya buln 11 ni gnp sthn.. yg ni lain pa'il kakaknya..dia buat bodoh je..memg buat bodoh habis lah ngan adiknya..hahaha..adik dia nangis ke, terjerit2 ke..haram dia pandang,hahhha

SYAFIQAHSALEH said...

comel je dua dua :)

DoodleLicious said...

bestnyer tengok gambar famili kat banner tu

Zawifatul Aziah said...

hehe..best tgk kerenah anak-anak ni.blh ilang stres...salam ziarah dr follower anda :)