Pages

Followers

Saturday, October 8, 2011

tiga golongan orang yang tidak akan bahagia

iklan ulang tayang...jom kilik sini http://www.ourbestmoments.com.my/photo-details/46194 untuk vote pic saya bersama anak-anak...thanks for ur voting...


morning uolllsss...amboi pagi-pagi la me nak buat ceramah....hahaha...jangan salah sangka..bukan me nak memberi ceramah, sebab juga still ada banyak kekurangan....apa yang me nak share pagi ini adalah kata-kata yang telah diberikan oleh my big bos aka GM di company terbaru me bekerja....beliau telah memberi ayat-ayat yang membuatkan kita memuhasabah diri sebentar....kata-kata ini juga amat bermakna buat me...

my GM telah memberi sedikit ucapan pada penghujung job training....beliau mengatakan yang terdapat tiga golongan yang tidak akan bahagia...


  1. Orang yang selalu mengingati kisah/ perkara yang lalu
sebagai contoh seseorang asyik mengeluh dengan kesilapan yang lalu "rugi lah dulu tak belajar betol2"... apakata kita sentiasa mengingati perkara hari ini dan sentiasa berusaha untuk memperbaiki kesilapan diri dan bukan hanya menunding jari ke arah orang lain untuk berubah....

    2.    Orang yang sentiasa mengungkit kebaikan yang pernah dilakukan...

orang seperti ini sentiasa berbangga dengan setiap kebaikan yang pernah dilakukannya...contohnya sentiasa memuji diri sendiri " ah budak ni...dulu aku yang tolong dia rekemen keja kat sini, kalau tak memang makan gaji rm400 je la sampai ke tua....

    3.    Orang yang selalu mengungkit kesilapan orang lain....

orang seperti ini sentiasa mengungkit kesalahan orang lain...di daam diri orang seperti ini mempunyai hati hitam yang sentiasa tidak pernah puas hati....orang yang membenci seseorang akan sentiasa nampak keburukan atau kejahatan orang itu...


kata-kata ini bukan untuk anda yang sedang membaca..tetapi untuk diri me sendiri agar dijauhkan dari berada dalam golongan tersebut...amin

1 comment:

khairul said...

mintak d jauhkan perkara2 diatas