Pages

Followers

Tuesday, October 11, 2011

perbezaan di tempat kerja dulu dan sekarang

hai semua...hari ini bersemangat nak story pasal perbezaan di tempat kerja dulu dan sekarang...bukan la nak buat perbandingan untuk tunjukkan keburukan mana2 company..just suka-suka je nak kabarkan cara  me bekerja dulu dan sekarang...

kalo dulu bersuka ria nak pakai baju apa pun kononnya nak up to date la..every months mesti merayau dan tawaf shopping mall nak beli baju baru...sampai bangun pagi termenung 2 jam pikir nak pakai baju apa...haish....

sekarang dah da uniform keja..walaupun nampak skema tapi me suka sangat...comel sangat...hahaha
dari general manager sampai operator pakai baju sama...so orang takkan tau sangat kita ni sapa..hahaha..dan yang paling penting bangun pagi-pagi tak payah termenung 2 jam lagi untuk pilih baju apa nak pakai...


amboi..kasut tu kalo ada tumit yang 7 inci, mesti terkedek-kedek pakai jugak la...nak jadi yang paling vogue la konon...hahaha....(kasut tu kalo bleh, if ada anjing kejar ke boleh la baling..kasi benjol kepala anjing tu)


hah sekarang...amik kau...pakai la kasut yang company bagi...save la bunga tapak kasut tinggi me...pakai la kasut yang company provide sampai jadi belacan...sebab setahun sekali baru boleh tukar...(pakai dalam bangunan company aje)


datang kerja make up mengalah kan pengantin(kalah ke?) hahahha....paling tidak pun bedak tampal la 2 3 inci nak tutup cela yang da termsuk lah jerawat yang datang sesuka hati...hey jerawat me tak jemput u datang pun... :P

hah sekarang...senang..tampal je bedak sikit...eyeliner, blusher, eyeshadow and lipgloss...mintak maaf....
sebab me akan masuk production department..so bleh defect kat product nanti...so di larang sama sekali...
semua pekerja kat situ datang ke tempat kerja dengan muka yang natural beauty...(termasuk lah me) ahahahah



kalo dulu....buat kerja lima minit dah boleh siap...FB dan blogging lagi lama dari buat kerja...hah...siap boleh ofismate me tu boleh layan cerita tamil....kerja yang sebetulnya kena buat 2 minggu sekali...so 13 hari lagi...melepak mak enon yang tak sedar diri...

sekarang....buat kerja tak hengat dunia.tambah2 plak kerja yang berkait dengan shipment..kena punctual...kang customer cal maki hamun sebab barang yang dah order tak sampai2....bajet pulun buat kerja nanti bos bagi naik pangkat and bonus 1 tahun gaji..hahahaah..berangan la kau...tapi sangat best....me dapat new experience...stakat hari ini happy sangat...




kalo dulu bangun...arghhh..malasnya nak datang kerja....tarik selimut lah...datang lewat pun bukan bos tengok punch card pun...hah, siap leader memang hari-hari lewat lagi...memang ikot perangai orang lah sangat...memang tak kesah pun sebab bukannya bos potong gaji pun...(psstt...me kalo datang lewat pun bersebab....xdelah sesuka hati datnag lewat) hahaha bajet baik...


sekarang...mintak maaf jangan harap lah...tempat kerja guna thumb print...tak de alasan lagi..."alamak jari me teringgal kat umah"...secara terang-terangan...lateness in=no attendance bonus..hahahah...amik kau...

biasa lah kerja company jepun...sangat strict...ok lah....bagi me...inilah cara untk mendisiplinkan me...kalo me nak tunjuk bad performance..buatlah benda yang tak boleh tu....nak bonus n kenaikan gaji..kirim salam lah...mimpi la sampai tahun depan... alhamdulliah....inilah salah satu cara untuk disiplin kan diri me...




3 comments:

rara pinkmafia said...

sis keje kat mana?pakai uniform?beshnyaaaa.tak yah nk pk pakai baju apa hari2.mmg dh tau tu bajunya.hehehe

sis meh lah dtg kenduri saye.leh jumpa.

Asmara said...

Baca part 2 macam dah agak keje comp jepun. Baca sampai habis dah betul pun. Hehe.. Keje dgn jepun mmg mcm tu , tahap disiplin mmg tinggi. Moga terus maju jaya. 

HAFIZAL said...

KEJA DULU LAGI SENANG..ASAL BEHENTI